Vuoden 2020 aikana surmattiin 50 journalistia eri puolilla maailmaa. Sotaa käyvissä maissa surmansa saaneiden määrä on laskenut, ja yhä enemmän toimittajia tapetaan maissa, joissa vallitsee rauhantila. Tämä ilmenee kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) vuositilaston kakkososasta. Toimittajien kohtaamaa väkivaltaa ja häirintää koskeva raportin ensimmäinen osa julkaistiin 14. joulukuuta.
Vuoden 2020 alusta joulukuun 15. päivään mennessä maailmassa surmattiin 50 journalistia työnsä yhteydessä. Määrä on lähes sama kuin edellisenä vuonna (53), vaikka Covid-19-pandemian vuoksi aiempaa harvemmat toimittajat ovat työskennelleet ”kentällä” eli haastatelleet ja raportoineet fyysisesti tapahtumapaikoilla.
Lisäksi entistä useampi journalisti on tapettu maassa, jossa periaatteessa vallitsee rauhantila. Vuonna 2016 surmatuista mediatyöntekijöistä yli puolet (58 %) työskenteli konfliktialueilla. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, enää kolmannes (32 %) kuolemantapauksista tapahtui sotaa käyvissä maissa, kuten Syyriassa tai Jemenissä, tai konfliktialueilla, kuten Afganistanissa tai Irakissa. Eniten rauhantilaisissa maissa surmattuja toimittajia oli Meksikossa (8), Intiassa (4), Filippiineillä (3) sekä Hondurasissa (3).
Peräti 84 prosenttia viidestäkymmenestä surmatyöstä oli kohdennettu tiettyyn journalistiin, kun edellisenä vuonna luku oli 63 prosenttia. Jotkut murhista toteutettiin erittäin raa’asti.
Kuva: toimittajille hengenvaarallisimmat maat (kuva RSF)
Meksikossa El Mundo -päivälehden toimittajan Julio Valdivia Rodríguezin ruumis löydettiin Veracruzin osavaltiossa pää katkaistuna. Paikallisuutisia välittävän Punto x Punto Noticias -verkkosivuston päätoimittaja Víctor Fernando Álvarez Chávez puolestaan löytyi Acapulcosta paloiteltuna.
Intiassa Rashtriya Swaroop -sanomalehden toimittaja Rakesh “Nirbhik” Singh valeltiin joulukuussa desinfiointigeelillä ja poltettiin elävältä kotonaan Uttar Pradeshin osavaltiossa. Syylliset olivat saaneet toimeksiannon paikalliselta viranomaiselta, jonka korruptoituneita käytäntöjä toimittaja oli arvostellut. Tamil Nadun osavaltiossa tv-toimittaja Isravel Moses kuoli viidakkoveisten iskuihin.
Iranissa teloittajana on toiminut valtio. Puolueellisen oikeudenkäynnin päätteeksi Rouhollah Zam, Amadnews-verkkosivuston ja Telegram-uutiskanavan päätoimittaja tuomittiin kuolemaan, ja tuomio pantiin täytäntöön hirttämällä. Kuolemanrangaistus on Iranissa jatkuvasti käytössä, mutta tämä oli ensimmäinen kerta 30 vuoteen, kun arkaainen ja julma tuomio kohdistui journalistiin.
”Toimittajat kohtaavat jatkuvasti maailman väkivaltaisuuden. Jonkun mielestä ehkä tässä ammatin riskit toisinaan toteutuvat. Kuitenkin yhä useammin journalistia vastaan hyökätään, kun hän tutkii herkkiä aiheita tai raportoi niistä. Hyökkäys kohdistuu siis jokaisen ihmisen oikeuteen saada todenmukaista tietoa", sanoi RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.
Perinteisesti journalistien vaarallisimmat tutkimus- ja raportointiaiheet liittyvät paikallisiin korruptiotapauksiin ja julkisten varojen väärinkäyttöön (10 surmaa vuonna 2020) tai mafiaan ja organisoituun rikollisuuteen (neljä surmaa). Uutena ilmiönä vuoden 2020 tilastossa näkyy mielenosoituksista raportoivien toimittajien tappaminen, tapauksia oli seitsemän. Irakissa kolme toimittajaa sai samalla tavoin luodin päähänsä kokoontumisten yhteydessä, ampujien henkilöllisyyttä ei tiedetä. Kurdistanissa toimittaja menehtyi yrittäessään väistää mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenottoa.
Nigeriassa poliisin raa’at otteet taistelussa rikollisuutta vastaan ovat aiheuttaneet mielenosoituksia, joiden kuohunnassa kaksi journalistia sai surmansa. Kolumbiassa paikallistelevision toimittaja ammuttiin, kun hän oli raportoimassa mielenosoitusta, jossa alkuperäisasukkaat vastustivat asuinmaidensa yksityistämistä. Poliisi, armeija ja mellakkapoliisi hajottivat kokoontumisen väkivalloin.
RSF julkaisi 14.12.2020 vuosiraporttinsa ensimmäisen osan, joka käsittelee vangittuja, kadonneita ja panttivankina pidettyjä toimittajia. Joulukuussa oli järjestön mukaan 387 journalistia telkien takana ammattinsa harjoittamisen vuoksi, ja mielivaltaisesti vangittujen naistoimittajien määrä oli noussut 35 prosenttia edellisvuodesta. Koronaviruksen alkaessa levitä maailmalla keväällä toimittajien häirintä lisääntyi yhtäkkiä nelinkertaiseksi. Neljätoista toimittajaa on yhä vangittuna Covid-19 pandemiaan liittyvän raportoinnin vuoksi.
Suomennos: Päivi Helander
Lataa englanninkieliset Round-up-raportit 2020 (pdf) RSF:n verkkosivulta:
RSF’s 2020 round-up: 387 journalists detained, 54 held hostage, 4 missing
josta luettavissa myös suomenkielinen tiivistelmä
RSF’s 2020 Round-up: 50 journalists killed
Comments