Tänään 3. toukokuuta vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. Vuonna 2019 vain alle kymmenen prosenttia maailman väestöstä asuu maissa, joissa journalistit saavat harjoittaa ammattiaan vapaasti ja riippumattomasti.
Vain yhdeksän prosenttia maailman väestöstä asuu maissa, joissa kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) katsoo lehdistönvapauden toteutumisen olevan hyvää tai edes tyydyttävää. Nämä maat ovat merkitty valkoisella tai keltaisella RSF:n julkaisemaan lehdistönvapausindeksin karttaan.
74 prosenttia maailman väestöstä elää maissa, joiden väri kartalla on musta tai punainen. Näissä maissa lehdistönvapauden tila on huono tai erittäin vakava ja vapaata tiedonvälitystä painostetaan ankarasti. Tällainen tilanne on Kiinassa, Venäjällä ja Saudi-Arabiassa, mutta myös demokraattisissa valtioissa, kuten Meksikossa ja Intiassa.
Kun edellisiin laskee mukaan vielä kartalla oranssiksi merkityt maat, luku nousee 91 prosenttiin. Oranssi väri tarkoittaa ongelmallista tilannetta. Luvut perustuvat maailmanpankin väestötilastoihin ja RSF:n vuoden 2019 lehdistönvapausindeksiin. Luvut visualisoidaan lehdistönvapauden tilannetta kuvaavalle kartalle, joka on tummentunut vuosi vuodelta. Viimeisen viiden vuoden aikana kokonaisindeksi on laskenut 11 prosenttia.
”Yhtäkään ihmiskunnan suurta ongelmaa, kuten ilmaston lämpenemistä, korruptiota ja sukupuolten epätasa-arvoa ei voida ratkaista ilman vapaata ja luotettavaa tiedonvälitystä eli toisin sanoen laatujournalismia. Tilanne on erittäin huolestuttava sekä journalisteille että ylipäänsä kaikille ihmisille, joilta riistetään heidän oikeutensa informaatioon”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.
Tilanteen heikentyminen johtuu myös maiden väestöllisistä kokoeroista. Esimerkiksi kartalla punaisena ja mustana esiintyvien Intian (sija 140) ja Kiinan (sija 177) yhteenlaskettu väestön määrä on 2,7 miljardia ihmistä. Puolestaan listan ensimmäisellä sijalla paistattelevassa Norjassa asuu vain 5,2 miljoonaa ihmistä.
Kuitenkin joissakin väestöltään suurissa maissa tapahtui merkittävää demokraattista edistystä vuonna 2018. Tämä näkyi indeksissä. Esimerkiksi sadan miljoonan asukkaan Etiopia nousi indeksissä 40 sijaa ja on nyt sijalla 110. Myös 31,6 miljoonan asukkaan Malesia on nyt sijalla 123 noustuaan 22 sijaa.
Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on julkaissut lehdistönvapausindeksiä vuodesta 2002 alkaen. Indeksi mittaa lehdistönvapauden toteutumista kaiken kaikkiaan 180 maassa.
Teksti: Nelli Tuominen
Commentaires