top of page

Toimittajat Putinin sodan tulilinjalla



Ukrainassa kahdeksan toimittajaa on saanut surmansa sodan ensimmäisen puolen vuoden aikana. Ukrainan vastaiskun edetessä kohti Venäjän miehittämiä alueita lähes viidesosa Ukrainasta on edelleen miehitettynä, ja useiden Ukrainan kaupunkien pommitukset ovat jatkuneet. Moni toimittaja joutuu suoraan tulilinjalle.


Kahdeksan toimittajaa on menettänyt henkensä Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisen puolen vuoden aikana, ainakin 17 haavoittunut. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) muistuttaa, että sodasta raportoivan toimittajan surmaaminen on sotarikos.


Siitä lähtien kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, journalistit ovat sodan etulinjassa. RSF ilmoitti syyskuun alkupuolella pitävänsä 46 hyökkäystä sotarikoksina, joissa kohteena on ollut yhteensä toistasataa toimittajaa työtehtävissään.


RSF on toimittanut kuusi raporttia Kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC) ja Ukrainan yleiselle syyttäjälle. Aineisto on kerätty ennen Ukrainan syyskuussa aloittamaa vastahyökkäystä.


Kahdeksan henkensä menettänyttä toimittajaa


Evgueni Sakoun (49), Kyiv Live TV, kuvaaja

Viikko hyökkäyksen alkamisen jälkeen (1.3.2022) paikallisen ukrainalaisen Kyiv Live TV -kanavan valokuvaaja Sakoun kuoli, kun Venäjän armeija pommitti televisio- ja radiotornia Ukrainan pääkaupungissa. Hän oli ensimmäinen niistä toimittajista, jotka ovat saaneet surmansa työssään hyökkäyksen aikana. Pommitetun tornin raunioista hänen ruumiinsa tunnistettiin lehdistökortin perusteella.


Brent Renaud (50), dokumenttielokuvantekijä

Sunnuntaina 13. maaliskuuta amerikkalainen dokumenttielokuvaohjaaja Brent Renaud ammuttiin autoonsa lähellä Irpinin kaupunkia. Renaudin mukana ollut toimittaja Juan Arredondo loukkaantui ja vietiin sairaalaan. Renaud oli tottunut työskentelemään sota-alueilla ja oli aiemmin käynyt muun muassa Afganistanissa ja Irakissa ennen kuin hän matkusti yksin Ukrainaan. Brent Renaud oli ensimmäinen ulkomainen toimittaja, joka menetti henkensä hyökkäyksen alettua. Hän oli laatimassa reportaasia Venäjän armeijan hyökkäystä pakenevista siviileistä Ukrainan pääkaupungista.


Maks Levin (41), kuvajournalisti

Maks Levin oli Ukrainan sotaa alusta asti seurannut kokenut freelance-toimittaja, joka työskenteli muun muassa tunnetun ukrainalaisen LB.ua- uutissivuston ja Reuters-uutistoimiston palkkaamana. Hän seurasi sekä sotilaita rintamalla että sodan uhreja. Hänen töitään on nähty esimerkiksi saksalaisen Der Spiegelin, yhdysvaltalaisen Time Magazinen ja Wall Street Journalin kansikuvina.

Maks Levin katosi 13. maaliskuuta 2022. Levinin ja hänen toverinsa, ystävänsä ja entisen sotilaan Oleksiy Tšernychovin ruumiit löydettiin 1. huhtikuuta metsästä Pohjois-Kiovassa lähellä Houta-Mejyhirskaa. RSF:n muutamaa viikkoa myöhemmin suorittamien tutkimusten jälkeen rikospaikka löytyi. RSF arvioi tietojensa ja todisteiden perusteella, että Levinin todennäköisesti teloittivat venäläiset sotilaat. Lue lisää suomeksi.


Pierre Zakrzewski (55) ja Oleksandra Kouvchinova (24), Fox News

Fox Newsin tiimiä ammuttiin 14.3.2022 Horenkan kaupungissa, lähellä Kiovaa. Ranskalais-irlantilainen valokuvaaja Pierre Zakrzewski ja ukrainalainen fikseri Oleksandra Kouvchinova menehtyivät vammoihinsa, ja heidän kuolemansa vahvistettiin tiistaina 15. maaliskuuta. Zakrzewski oli kokenut toimittaja ja tottunut konflikteihin. Lontoossa työskentelevä entinen sotavalokuvaaja oli 30 vuoden ajan raportoinut Irakista, Afganistanista ja Syyriasta. Rohkeudestaan ​​ja ammattitaidostaan tunnettu nuori toimittaja Oleksandra Kouvchinova oli työskennellyt Fox Newsin niin sanottuna fikserinä lähes kuukauden. Hän auttoi tiimiä matkustamaan ympäri maata ja löytämään lähteitä raportointia varten.


Oksana Baoulina (43), The Insider, toimittaja

Baoulina oli yksi harvoista Ukrainassa toimivista venäläisistä toimittajista, jotka jäivät töihin helmikuun 24. päivän hyökkäyksen jälkeen. Elämänsä viimeisenä päivänä hän twiittasi: "Sota ei ole virhe, sota on rikos."

Baoulina työskenteli Kiovassa tutkivaan journalismiin keskittyvän The Insiderin kirjeenvaihtajana. The Insider on Venäjän opposition media, joka toimii nykyisin Latviassa. Aiemmin Baoulina toimi aiemmin tuottajana Venäjän korruptionvastaisessa säätiössä (FBK), jonka perusti vangittu venäläinen toisinajattelija Aleksei Navalnyi ja jonka Venäjän viranomaiset ovat luokitelleet äärijärjestöksi. Työtoverien mukaan hänet surmasi "itsemurhalennokki", 23. maaliskuuta 2022, kun hän oli työtehtävissä selvittämässä Venäjän iskua kauppakeskukseen. Baoulina oli aiemmin kerännyt toistaiseksi julkaisemattomia todistajanlausuntoja Ukrainan armeijan vangitsemilta venäläissotilailta.


Mantas Kvedaravicius (44), dokumenttielokuvien tekijä

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Mantas Kvedaravicius palasi Mariupoliin, kahdeksan vuotta ensimmäisen dokumenttielokuvansa Mariupolis (2016) jälkeen. Hän ei tullut takaisin. Tämä liettualainen elokuvantekijä löydettiin 2.4.2022 kuolleena satamakaupungin kadulta. Päässä ja rinnassa oli luodinjäljet. Hänen kuolemansa olosuhteet ovat edelleen epäselvät, mutta venäläiset olivat vanginneet hänet muutama päivä ennen ruumiin löytymistä. Ukrainan puolustusministeriön lehdistöosasto ilmoitti Twitterissä, että "venäläiset miehittäjät tappoivat Mantas Kvedaravicčiusin (…) hänen yrittäessään paeta Mariupolista".


Frédéric Leclerc-Imhoff (32), BFMTV, kuvatoimittaja

Frédéric Leclerc-Imhoff matkusti 30. toukokuuta 2022 humanitaarisessa operaatiossa käytetyssä kuorma-autossa Lyssytchanskin lähellä Itä-Ukrainassa, kun hänen niskaansa osui kuolettavasti kranaatinsirpaleita. Hänen kollegansa Maxime Brandstaetter ja ukrainalainen fikseri Oksana Leuta loukkaantuivat lievästi hyökkäyksessä. Ranskalaisen uutiskanavan BFMTV:n valokuvaajan Leclerc-Imhoffin oli tarkoitus kuvata siviilien evakuointia, kun saattuetta ammuttiin.

Pariisissa järjestettiin 10.6. muistotilaisuus, johon saapui satoja ihmisiä. Tilaisuudessa RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire painotti Leclerc-Imhoffin ammatillista sitoutumista aikana, jolloin hallitukset käyttävät propagandaa uuden maailmanjärjestyksen luomiseksi.



Suomenkielinen teksti Carita Pettersson

Comments


bottom of page