Serbiassa eilen vieraillut Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) puheenjohtaja Christophe Deloire on varovaisen toiveikas Serbian lehdistönvapauden tulevaisuuden suhteen. Serbian presidentti Aleksandar Vučićin kanssa neuvotellut puheenjohtaja odottaa positiivisia muutoksia Euroopan unioniin pyrkivältä maalta.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) puheenjohtaja Christophe Deloire ja Serbian presidentti Aleksandar Vučić tapasivat eilen presidentinpalatsissa maan pääkaupungissa Belgradissa. Deloiren mukaan RSF voi odottaa myönteisiä muutoksia Euroopan unioniin pyrkivältä Serbialta.
Lähes yhdeksänkymmentä minuuttia kestäneeseen tapaamiseen osallistui myös sananvapausjärjestö RSF:n Euroopan unionin ja Balkanin edustaja Pauline Adès-Mevel, jonka kerrotaan käyneen varsin konkreettisesti ja suorasti lävitse kaikki tiedotusvälineiden vapauden näkökulmat mukaan lukien toimittajien turvallisuuden, toimituksellisen riippumattomuuden ja journalistisen etiikan.
RSF ilmaisi kuusi viikkoa sitten syvän huolensa serbialaistoimittajien turvallisuudesta, kun toimittaja Milan Jovanovicin koti tuhottiin maan tasalle tuhopoltossa. Serbian viranomaiset kertovat pidättäneensä kolme henkilöä epäiltynä tulipalon aloittaneiden polttopullojen heittämisestä. Polttopullot olisivat voineet pahimmassa tapauksessa tappaa Jovanovicin ja hänen vaimonsa.
RSF:n edustajat toivovatkin presidentti Vučićin ymmärtävän, että vaikka kaikki toimittajiin kohdistuvat hyökkäykset eivät johdakaan kuolemaan, niin kaikkiin sanallisiin ja fyysisiin hyökkäyksiin tulisi suhtautua asianmukaisella vakavuudella.
Vučic kertoi ymmärtävänsä järjestön huolen ja antoi samalla yksityiskohtaisia tietoja joistakin käynnissä olevista poliisitutkimuksista, jotka liittyvät toimittajiin kohdistuneisiin rikoksiin. Samalla presidentti myönsi, että 1990- ja 2000-luvulla murhattujen toimittajien tapaukset olisi tarpeellista tutkia uudelleen, jotta niihin saataisiin viimeinkin selvyys.
Serbia putosi viime vuonna kymmenen sijaa RSF:n kansainvälisellä lehdistönvapausindeksillä.
Median riippumattomuus vaatii avoimuutta
Konservatiivista oikeistoa edustavaa presidentti Vučićia on toistuvasti syytetty muun muassa median suitsimisesta ja toimittajien pelottelusta. Serbiassa vierailleet Deloire ja Adès-Mevel kritisoivatkin serbialaisten tiedotusvälineiden kehnoa riippumattomuutta, joka näyttäytyy ulospäin lähes mielivaltaisena hallitusmyönteisyytenä ja opposition äänen tukahduttamisena.
Vučić kiistää kaikki häneen kohdistuneet syytökset, mutta pahoittelee samalla maan median polarisoitunutta tilaa. Hänen mukaan päättäjät ovat varsin hyvin perillä siitä, että heidän on muutettava jotain. Samassa yhteydessä presidentti vakuutti pyrkivänsä edistämään maan lehdistön vapautta.
Hän on esimerkiksi pyytänyt RSF:ltä apua median säätelyä koskevien kysymysten ratkaisemisessa ja luvannut toimittaa järjestölle kaikki tiedotusvälineille jaettavia valtiontukia koskevat asiakirjat, jotta järjestö pystyisi arvioimaan, millä perusteilla tukia jaetaan.
Presidentti Vučićilta odotetaan konkreettisia tekoja
Presidentinpalatsissa vierailleiden RSF:n edustajien mukaan on ikävää, että vaikka Vučić onkin valtakaudellaan muuttanut median lainsäädäntöä positiivisempaan suuntaan, niin tästä huolimatta hän ei ole saanut aikaiseksi tarvittavia toimenpiteitä, joilla varmistettaisiin lakien tehokas täytäntöönpano sekä median riippumattomuus.
- Meistä tuntuu, että Serbian presidentti hyödyntää toisinaan toissijaisten uutistoimistojen julkaisemia ylimitoitettuja ja loukkaavia syytöksiä ohjatakseen huomion pois hänen ja varsinkin hänen puolueensa todellisesta vaikutusvallasta maan suurimpien medioiden sisällä, puheenjohtaja Deloire toteaa.
Deloire kertoo olevansa valmis auttamaan Serbian presidenttiä uuden mediastrategian luomisessa.
- Vučić selvästikin tunnistaa ja tunnustaa maan menneisyydessä tapahtuneet virheet ja pyrkii avoimuuteen. Tästä syystä koemme, että on tärkeää huomioida hänen pyyntönsä. Journalismin ja sananvapauden puolustaminen kuitenkin vaati oikeita tekoja. Tiedotusvälineiden kritisoimisen sijaan presidentin tulisi pyrkiä osoittamaan hänen vilpittömyytensä mediaa kohtaan konkreettisin keinoin, hän sanoo.
Deloiren mukaan presidentti Vučićin harjoittama vilpittömyys hukkuu valitettavan helposti hänen puolueensa jäsenten tekojen ja vallankäytön alle.
RSF ilmoittaa kuitenkin olevansa tyytyväinen presidentinkanslian kokouksen jälkeen antamaan julkilausumaan, jossa Vučić vahvisti tukevansa järjestön perustaman riippumattoman komitean viime marraskuussa antamaa kansainvälistä informaatio- ja demokratiajulistusta.
Kanslian julkilausuman mukaan Serbia seisoo kansainvälisten periaatteiden takana ja uskoo allekirjoittamisen edistävän maan mediakentän riippumatonta toimintaa sekä kehittävän yhteiskunnallisia ja demokraattisia prosesseja. RSF on osaltaan sitoutunut laatimaan ehdotuksia serbialaisen journalismin laadun ja riippumattomuuden parantamiseksi.
Serbia on RSF:n kansainvälisellä lehdistönvapausindeksillä sijalla 76. Listalla on yhteensä 180 maata.
- Martti Asikainen, Toimittajat ilman rajoja
Comments