”China’s Pursuit of a New World Media Order” -raportissa Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) tutkii Pekingin strategiaa kontrolloida tiedonvälitystä myös rajojensa ulkopuolella. Strategia uhkaa lehdistönvapautta ympäri maailmaa.
Kiina on tiukentanut otettaan mediasta rajojensa ulkopuolellakin. Nyt valtio kehittelee uutta mediastrategiaa, joka uhkaa lehdistönvapautta maailmanlaajuisesti. Projekti ei vedä ainakaan toistaiseksi tunnettuudessaan vertoja hallinnon massiiviselle 890 miljardin dollarin infrastruktuurisuunnitelmalle (niin kutsuttu Uusi Silkkitie tai Vyön ja Tien suunnitelma), mutta se on aivan yhtä kunnianhimoinen.
RSF paljastaa China’s Pursuit of a New World Media Order -raportissaan Kiinan mediastrategian. Siihen kuuluu esimerkiksi Kiinan kansainvälisten tv-lähetysten modernisointi, massiivinen mainostilan osto kansainvälisissä medioissa, ulkomaiseen mediaan soluttautuminen sekä kiristyksen, häirinnän ja ahdistelun lisääminen verkossa massiivisesti. Raportti on luettavissa ranskaksi, englanniksi ja kiinaksi RSF:n sivuilla.
”Pekingin hallinnon alla toimittajien ei ole tarkoitus olla vastavoima valtiolle, vaan heidän tehtävänsä on levittää Kiinan propagandaa. Jos demokratiat eivät tätä vastusta, Peking tyrkyttää propagandaansa ja näkemyksiään muuallekin maailmaan, mikä on suuri uhka journalismille ja demokratialle”, sanoo RSF:n pääsihteeri Cristophe Deloire.
Väkivaltaa ja uhkailua
Peking käyttää uhkailua ja väkivaltaa hiljentääkseen toisinajattelijoita jopa demokraattisissa valtioissa. Freelancetoimittajista valtamedioihin, painotaloista sosiaalisen median alustoihin, ei yksikään linkki uutistuotannon ketjussa ole immuuni Pekingin ”näkymättömälle kädelle”.
Edes Kiinan suurlähettiläät eivät enää epäröi panetella artikkeleita, jotka kyseenalaistavat Kiinan virallisen narratiivin, kuten Ruotsissa nähtiin. SVT Nyheter julkaisi verkkosivuillaan Ruotsin Taipei Missionin edustajan David Liaon artikkelin, jossa pyydettiin tukea Taiwanin demokratialle Kiinan uhkaa vastaan. Liaon artikkelin julkaisun jälkeen Kiinan Tukholman-suurlähetystön verkkosivuilla julkaistiin Tukholman Kiinan-suurlähettilään Gui Congyoun kirjoitus, jossa hyökättiin SVT Nyheteria vastaan.
Britanniassa Kiinan valtionjohtoinen tv-yhtiö CTGN (China Global Television Network) avasi joulukuussa 2018 tuotantokeskuksen Lontooseen, johon se palkkasi 90 työntekijää. Keskuksen tarkoitus on tuottaa ohjelmia, jotka levittävät Kiinan hallinnon propagandaa Euroopassa, kuten CTGN:n Washingtonissa sijaitseva tuotantokeskus tekee jo Amerikoissa ja Nairobin keskus Afrikassa.
Google puolestaan kehitteli Piilaaksossa sensuroitua Dragonfly-hakukonetta päästäkseen takaisin Kiinan markkinoille. Omien työntekijöidensä ja kansaläisjärjestöjen (RSF mukaan lukien) painostuksen tuloksena yhtiö pakotettiin marraskuussa 2018 keskeyttämään suunnitelmansa.
”Kriittisen ajattelun” harjoittelua Pekingissä
Viimeisen vuosikymmenen aikana Kiina on investoinut valtavat määrät rahaa saadakseen omat mediansa saavuttamaan kansainväliset yleisöt. Valtio on onnistunut: valtionjohtoinen CGTN lähettää TV-ohjelmia 140:ssä maassa ja Kiinan kansainvälinen radiokanava China Radio International tekee lähetyksiä 65:llä kielellä.
Kiinan hallinto on myös onnistunut vakuuttamaan kymmeniä tuhansia journalisteja kehittyvistä maista matkustamaan Pekingiin harjoittamaan ”kriittistä ajattelua”. Matkakulut on korvattu kokonaan ja vastineeksi toimittajat ovat tuottaneet hallinnolle suotuisaa lehdistömateriaalia.
Omien rajojensa sisäpuolella hallinto on ostanut lähes kaikki kriittiset mediat ja laittanut ne levittämään Kiinan kommunistisen kansanpuolueen (CCP) propagandaa. Peking myös levittää sensuuriaan ja valvontatyökalujaan muuallekin maailmaan. Niihin kuuluvat muun muassa hakukone Baidu ja WeChat -pikaviestipalvelu. Kiina myös rohkaisee autoritäärisiä hallintoja kopioimaan rajoittavia säädöksiään, mikä on erittäin tehokas strategia etenkin Kaakkois-Aasiassa.
Tiivistettynä Kiinan tavoite on estää kaikki hallintoaan kohtaan esitetty kritiikki ja saada mediat ympäri maailman käyttäämään vain sille itselleen edullista kieltä. Kiina on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä viidenneksi viimeisellä sijalla. Joka kevät julkaistavassa indeksissä listataan 180 valtiota niiden lehdistönvapaustilanteen mukaan.
Teksti: Nelli Tuominen
Comments