WikiLeaksin perustaja Julian Assange pidätettiin Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa 11. huhtikuuta. Australialainen Assange otettiin poliisivankeuteen sen jälkeen, kun hänet oli häädetty Ecuadorin suurlähetystöstä Lontoosta lähes seitsemän vuoden oleskelun jälkeen.
Toimittajat ilman rajoja (RSF) kehottaa Iso-Britanniaa asettamaan Assangen tapauksessa etusijalle ilmaisunvapauden periaatteet sekä journalismin ja lähdesuojan suojelun.
Poliisiviranomaiset pidättivät Assangen Lontoossa jo 29. kesäkuuta 2012 annetun määräyksen perusteella. Assange haki turvapaikkaa sen jälkeen, kun brittiläinen tuomioistuin hyväksyi hänen luovutuspyyntönsä Ruotsille raiskausepäilyn vuoksi. Ruotsi kuitenkin perui tutkinnan vuonna 2017.
Assange asui Ecuadorin Lontoon-lähetystössä lähes seitsemän vuotta. Hän oli kieltäytynyt lähtemästä lähetystöstä peläten, että hänet voitaisiin luovuttaa Ruotsiin. Samaan aikaan Assange pelkäsi luovutusta Yhdysvaltoihin, jossa häntä syytetään WikiLeaksin tietovuodosta vuonna 2010. WikiLeaks julkaisi 2010 muun muassa yli 250 000 Yhdysvaltain salaista diplomaattista asiakirjaa.
RSF:n pääsihteeri Christophe Deloiren mukaan Assagen pidätys lähes yhdeksän vuoden jälkeen voidaan tulkita rangaistustoimenpiteeksi WikiLeaksin vuotojen takia. Hänen mukaansa WikiLeaksin toimittajille julkaisemat asiakirjat palvelivat yleistä etua.
”Tämä on vaarallinen ennakkotapaus toimittajille, ilmiantajille ja muille journalistisille lähteille, joita Yhdysvallat saattaa haluta vainota tulevaisuudessa. Ottaen huomioon hänen panoksensa journalismiin, Britannian on suhtauduttava periaatteellisesti kaikkiin Yhdysvaltojen esittämiin Assangen luovutusta koskeviin pyyntöihin ja varmistettava hänen suojelunsa brittiläisen ja eurooppalaisen lainsäädännön mukaisesti.”
Yhdistynyt kuningaskunta on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla 40 ja Yhdysvallat sijalla 45. Indeksissä on yhteensä 180 maata.
Comments