Den 60-årige man, med iranskt medborgarskap, som på tisdag den 10 augusti ställs inför rätta för folkrättsbrott, vid tingsrätten i Stockholm, var en av de ansvariga vid Gohardashtfängelset i Iran på 1980-talet. I fängelset som idag heter Rajal Shahr, avrättades flera hundra personer, inklusive många journalister, på 1980-talet.
Reportrar utan gränser (RSF) välkomnar åtalet och kommer att finnas på plats vid rättegången. Utöver ordföranden för den svenska sektionen, RSF Sverige, Erik Halkjaer, finns även Reza Moini närvarande. Han ansvarar för Iran och Afghanistan vid RSF:s huvudkontor i Afghanistan, och förlorade själv fyra familjemedlemmar i en massaker i fängelset 1988, bland annat sin bror och svåger som båda var journalister.
Enligt information som samlats in av RSF var den 60-årige man som nu åtalas medlem av den ”dödskommission” som 1988 fattade beslut om att hundratals fångar skulle avrättas. Dödskommissionen skapades genom en fatwa av Ayatollah Rouhollah Khomeiny, den 27 juli 1988.
Kommissionens uppdrag var att förhöra tusentals politiska fångar, som redan dömts och straffats till fängelse. Några förhör pågick bara ett par minuter och tusentals fångar som vägrade avsäga sig sina övertygelser dödades.
Flera medlemmar av kommissionen innehar idag höga positioner inom den iranska regimen. Den mest inflytelserika medlemmen är sedan i juni i år landets president, Ebrahim Raissi.
– Den här rättegången är inte bara den första som handlar om mullornas regim, utan även den första om den fruktansvärda massaker som skedde 1988. RSF gratulerar denne dubbelträff och den svenska Åklagarmyndighetens arbete. Vi uppmanar dem att fortsätta sitt arbete. Många journalister fanns bland offren 1988, säger Antoine Bernard, RSF:s påverkanschef.
RSF anser att det är viktigt att den nu åtalade 60-årige mannen får stå till svars för sina handlingar, i väntan på att även Irans president, Ebrahim Raissi, och andra tidigare medlemmar av dödskommissionen ställs inför rätta.
Den nu 60-årige mannen greps när han klev av ett flygplan på Arlanda, den 9 november 2019. Gripandet och rättegången har varit möjlig eftersom svensk lag gör det möjligt att ställa personer som begått brott mot folkrätten, och som befinner sig på svenska mark, inför rätta.
– Det är ett första viktigt internationellt steg för att skapa rättvisa för de fruktansvärda övergrepp, massakrer och utomrättsliga avrättningar som skedde i Iran 1988. Jag hoppas nu att det svenska rättsväsendet verkligen går till botten med detta och att det får konsekvenser även för de andra inblandade, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
När Ebrahim Raissi utsågs till chef för det iranska rättsväsendet, i mars 2019 fördömde RSF hans inblandning i inte bara massakern 1988, utan även hans inblandning i gripanden, tortyr, fängslanden och avrättningar av journalister under hela 1980-talet. RSF fick då också information om ett officiellt register, som visar hur den iranska staten orkestrerat rättslig förföljelse av oliktänkande i över 40 år. RSF har aktivt deltagit i förundersökningen av åtalet mot den 60-årige mannen, genom att tillhandahålla flera vittnesmål, inklusive RSF:s egen Iran- och Afghanistanansvarige, Reza Moinis.
Rättegången ger också möjlighet att titta närmare på president Ebrahim Raissis roll i övergreppen, liksom Mostafa Pour-Mohammadi, numer högt uppsatt tjänsteman inom det iranska rättsväsendet, men tidigare inrikesminister och justitieminister. Domstolen kan även granska inblandningen av Hossein Ali Nayeri, vice ordförande för Irans Högsta domstol, och Morteza Esharghi, tidigare anställd inom rättsväsendet och numer advokat.
Mohammad Moghiseh var förhörsledare, torterare och en av den åtalade 60-årige mannens medarbetare vid massavrättningarna 1988. Som domare i Tehran har han sedan 2009 dömt fler än 100 journalister till långa fängelsedomar.
Mellan 1979 och 2009 åtalades, greps och avrättades minst 860 journalister i Iran, som rankas på plats 174 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex.
Texten ursprungligen publicerad på RSF Sveriges hemsida 9.8.2021.
Kommentare