Pariisin mielenosoituksissa poliisit ovat muun muassa heittäneet tainnutuskranaatteja toimittajia kohti ja takavarikoineet heidän suojavarusteitaan.
Ranskalaiset toimittajat ovat kertoneet useista tapauksista, joissa poliisi on käyttänyt väkivaltaa heitä kohtaan Pariisin keltaliivien mielenosoituksissa. Väkivaltaisuuksista ovat kärsineet etenkin valokuvaajat.
Jotkut toimittajista ovat kertoneet poliisien heittäneen tainnutuskranaatteja heitä kohti. Toimittajia on ammuttu myös Flash-Ball-aseilla, joita Ranskan poliisit käyttävät mellakoissa. Flash-Ballit eivät ole tappavia, vaan niiden ammukset on valmistettu esimerkiksi kumista. Aseiden käyttö on herättänyt paljon keskustelua Ranskassa niiden aiheutettua muun muassa vakavia silmävammoja.
Sanomalehti Parisien-Aujourd’hui en France on kertonut poliisin ampuneen kahta valokuvaajansa Flash-Ball-aseella lähietäisyydeltä Champs-Elyséellä. Toinen heistä, Yann Foreix, kertoi Twitterissä menettäneensä tajuntansa ja joutuneensa sairaalaan saatuaan osuman niskaansa. Paul Conge, uutissivusto Expliciten toimittaja sai osuman tainnutuskranaatista reiteen.
Osa toimittajista ja lehtikuvaajista on kertonut poliisien kohdistaneen väkivallan suoraan ja tarkoituksenmukaisesti heihin. Esimerkiksi Le Journal du Dimanche -lehden valokuvaaja Éric Dessonsin käsi murtui, kun mellakkapoliisi löi häntä kahdesti mielenosoittajien ja poliisien yhteenotossa Champs-Elyséellä. Dessonsilla oli tapahtuneen aikana yllään asianmukaiset lehdistövarusteet.
Valokuvaaja Thomas Morel-Fort sai murtumia käteensä, kun häntä ammuttiin useita kertoja Flash-Ball-aseella. Morel-Fortin kypärään oli merkitty sana lehdistö ja hänen valokuvaajatunnuksensa oli näkyvillä. Monet ranskalaisen Libération -lehden toimittajat ovat myös ilmoittaneet vastaavista tapauksista.
Poliisit ovat myös takavarikoineet toimittajien suojavarusteita, kuten kypäriä, suojalaseja ja kaasunaamareita. Muitakin toimittajien välineitä on takavarikoitu. Joissakin tapauksissa toimittajat ovat saaneet pidätysuhkauksia, jos he ovat kieltäytyneet luovuttamasta välineitään. Esimerkiksi valokuvaaja Julien Autieria uhattiin pidätyksellä, mikäli hän ei luovuttaisi kaasunaamariaan poliisille.
”Vaadimme viranomaisia huomioimaan tapahtuneen väkivallan ja palauttamaan kaikki takavarikoidut välineet suojavarusteet mukaan lukien. Haluamme myös varmistuksen, että takavarikointeja ei tapahdu enää vastaisuudessa”, RSF:n pääsihteeri Cristophe Deloire sanoo.
”Tapahtumien vakavuuden vuoksi pyydämme myös oikeusasiamies Jacques Toubonia tutkimaan tapahtuneita väkivaltaisuuksia.”
Ranskan perustuslain mukaan oikeusasiamies on riippumaton auktoriteetti. Hänen työnsä on varmistaa, että poliisit kunnioittavat ammattikäytäntöjään. Viime vuonna RSF pyysi oikeusasiamies Toubonia tutkimaan tapausta, jossa toimittajat joutuivat perusteettoman poliisiväkivallan kohteeksi mielenosoituksissa. Tällöin Toubon vaati Flash-Ball -aseiden käytön kieltoa poliisioperaatioissa.
Ranska on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksin sijalla 33. Indeksissä on 200 maata.
TEKSTI: Nelli Tuominen
Comments