top of page

”Kuolemanvaara demokratioille” – lehdistö polarisoituu, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa

Päivitetty: 18. toukok. 2022




Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava, ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.


Maailma on hukkumassa polarisaatioon sekä maiden sisällä että niiden välillä, toteaa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index. Parhaaseen luokkaan eli maihin, joissa lehdistönvapauden tila on hyvä, kuuluu enää kahdeksan indeksissä vertailtavista 180 maasta. Todella vaarallinen on nopeasti leviävä ”Fox News -malli”, joka ratsastaa jyrkillä mielipiteillä, varoittaa RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.


”Fox News -mallin lisääntyminen mediassa on kuolemanvaara demokratioille, koska malli horjuttaa yhteiskuntien sisäisen harmonian ja suvaitsevan julkisen keskustelun perustaa. Kiireelliset päätökset ovat tarpeen näihin haasteisiin vastaamiseksi”, Deloire korostaa.


Jakolinjoja ruokkivan ”Fox News -mallin” vaikutusta kiihdyttää sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio. Polarisaation vaarat ovat yhtä todellisia myös kansainvälisesti, kuten Venäjän (indeksissä 155.) hyökkäys Ukrainaan (106.) osoittaa. Sotilaallista hyökkäystä edelsi propagandasota, jossa autoritaarisen maan media oli aseena.


Margarita Simonjan, Venäjän RT:n (entinen Russia Today) pääjohtaja, paljasti mitä hän todella ajattelee Venäjän television ykköskanavan haastattelussa sanoessaan: ’Yksikään suuri kansa ei voi olla olemassa ilman median hallintaa’. Median valjastaminen aseeksi autoritaarisissa maissa eliminoi kansalaisten oikeuden informaatioon, mutta liittyy myös kansainvälisten jännitteiden kasvuun, joka voi johtaa pahimman laatuisiin sotiin”, Deloire analysoi.


Suomi kakkosesta viidenneksi – missä syy?


Suomi on perinteisesti sijoittunut 20 vuotta toteutetun lehdistönvapausindeksin kärkisijoille. Viime vuonna toiseksi yltänyt Suomi jäi nyt kuitenkin viidennelle sijalle. Tämä antaa aihetta monenlaiseen mietintään, pohtii suomalaisen Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.


”Globaali tilanne on huolestuttava, ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä. Saamme etenkin indeksin ykkösmaahan Norjaan verrattuna selvästi huonommat pisteet sekä journalismin laillisten puitteiden että taloudellisten toimintaedellytysten osalta. Tässä ovat takana ainakin Helsingin Sanomain kolmen toimittajan saamat syytteet viime syksynä sekä median lisääntyvä taloudellinen keskittyminen”, taustoittaa Grüne-Luoma.


Indeksin kriteeristöä on uudistettu, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempiin vuosiin.


”Siinä mielessä sijoituksemme ei ole romahtanut, että tämä on ensimmäinen vertailu uudella indeksillä. Toisaalta sijoituksemme on nyt todellakin vasta viides, ja olemme Norjaa (1.) ja Tanskaa (2.) selvästi jäljessä. Hyvä puoli on se, että Ruotsin pitämään kolmossijaan on eroa vain hyvin vähän ja Viron saavuttamaan neljänteen sijaan vielä vähemmän. Viro ansaitsee suuret onnittelut, he kipusivat uudistuneessa indeksissä peräti 11 sijaa ylöspäin”, Grüne-Luoma kiittää.


RSF:n vuodesta 2002 julkaisema World Press Freedom Index mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella. Vuonna 2022 uudistettu indeksi mittaa poliittista ympäristöä, laillista toimintakehikkoa, taloudellisia edellytyksiä, sosiokulttuurista ympäristöä sekä toimittajien turvallisuutta. Indeksi ei arvioi hallitusten politiikkaa.


Koko indeksi (englanniksi) RSF:n verkkosivulla

RSF:n lehdistönvapausindeksiin 2022 liittyvä yhteenveto Suomesta (englanniksi)


Lisätiedot:

Yrsa Grüne-Luoma, puheenjohtaja

Toimittajat ilman rajoja ry

puh. 040 556 1269, sähköposti yrsa.grune (@) rsf.fi


Tiedotteen on julkaissut ensimmäisenä STT.

Commenti


bottom of page