top of page

Kansalaisjärjestöt kritisoivat Venäjän suunnitelmaa laajentaa ”agenttilakia” journalisteihin



Vladimir Putin on allekirjoittanut niin kutsutun Venäjän agenttilakia koskevan muutoksen 2. joulukuuta. Laki astui voimaan välittömästi. Toimittajat ilman rajoja (RSF) ja yhdeksän muuta kansainvälistä ihmisoikeusjärjestöä kehottivat aiemmin Venäjää luopumaan lakiesityksestä, joka ulottaisi maan agenttilain koskemaan yksittäisiä toimittajia ja bloggaajia. Järjestöt vaativat Venäjää noudattamaan sananvapauden kunnioittamista koskevia velvoitteitaan ja hylkäämään lakimuutoksen.



Venäjän agenttilaki on viralliselta nimeltään liittovaltion laki 121 ”ulkomaisista agenteista”. Lakimuutoksen epämääräinen sanamuoto koskee mahdollisesti toimittajia ja bloggaajia, jotka saavat rahaa ja maksuja, kuten apurahaa, ulkomailta. Muutoksen mukaan kaikkien toimittajien ja bloggaajien tulee ilmoittautua ulkomaisiksi toimijoiksi eli ”ulkomaisiksi agenteiksi” Venäjän oikeusministeriöön, mikäli he saavat rahaa missään muodossa ulkomailta.


Lisäksi toimittajien ja bloggaajien on lisättävä ”ulkomaalainen agentti” -merkintä julkaisuihinsa sekä sosiaalisen median verkostoihinsa. Toimittajilla tulee myös olla oikeushenkilö, joka toimittaa kuukausittain ilmoituksen rahavirrasta veroviranomaisille. Käytännössä tämä tarkoittaa kirjanpitäjän kalliita palveluita.


Muutosta tarkasteltiin Venäjän parlamentissa ensimmäisen kerran tammikuussa 2019. Silloin todettiin, että muutoksen voisi panna täytäntöön vuoden loppuun mennessä. Rinnakkain tarkastettavana oli myös toinen muutos: mikäli laki hyväksytään, lakia laiminlyövät toimittajat joutuisivat maksamaan sakkoja. Niiden suuruus vaihtelisi 10 000 – 5 miljoonaa ruplan välillä (140–70 700 euroa).


Venäjän agenttilakia on sovellettu aiemmin kansalaisjärjestöihin ja tiedotusvälineisiin. Lakia on sovellettu kansalaisjärjestöihin jo vuodesta 2012. Marraskuussa 2017 Venäjä päätti, että kaikki ulkomaista rahoitusta saavat tai toisessa maassa rekisteröidyt tiedotusvälineet voidaan julistaa ulkomaalaisiksi toimijoiksi. RSF kritisoi myös tätä päätöstä. Uusin lakimuutos rajoittaa entisestään Venäjän kansalaisten mahdollisuuksia vapaasti ilmoitettuihin uutisiin ja tietoihin.


Venäjä on 180 maan lehdistönvapautta mittaavan World Press Freedom Indexin sijalla 149.



Kannanoton ovat allekirjoittaneet seuraavat järjestöt:


Amnesty International

ARTICLE 19

Civil Rights Defenders

Committee to Protect Journalists

Human Rights Watch

Kansainvälinen ihmisoikeuksien liitto (FIDH)

International Media Support

International Partnership for Human Rights

Norwegian Helsinki Committee

Toimittajat Ilman rajoja (RSF)

Comments


bottom of page