top of page

Julkisen sanan neuvoston toimintakykyä ei saa heikentää



Toimittajat ilman rajoja Suomi (TIR) ilmaisee syvän huolensa hallituksen suunnitelmista lopettaa Julkisen sanan neuvoston (JSN) valtionapu kokonaan. Tämä aikomus on erityisen hämmästyttävä aikakaudella, jolloin media-alan itsesääntelyn merkitys on korostunut entisestään.


JSN:n rooli suomalaisen journalismin eettisenä valvojana on keskeinen. Se varmistaa, että toimittajilla on yhteinen jaettu käsitys ammattikuntansa eettisistä periaatteista, joita jokaisen ammattilaisen on noudatettava. Tämä puolestaan vahvistaa yleisön luottamusta mediaan ja tukee siten faktapohjaista tiedonvälitystä. Median itsesääntely on ratkaisevaa avoimen demokraattisen yhteiskunnan toiminnan kannalta.


Valtionavun poistaminen heikentäisi vakavasti JSN:n toimintakykyä. Viime vuonna neuvostolle tehtiin peräti 739 kantelua. Niiden määrä on kasvanut neljänä peräkkäisenä vuotena. Leikkaukset voisivat johtaa siihen, että yhä useammat kiistat siirtyisivät tuomioistuimiin. Se ei ole kenenkään etu: oikeuskäsittelyt ovat kalliita ja hitaita, ja ne lisäävät jännitteitä mediaympäristössä.


Kansainvälisesti katsottuna Suomi on tunnettu sitoutumisestaan faktapohjaisen tiedonvälityksen vaalimiseen. Suomessa luottamus mediaan on poikkeuksellisen korkealla tasolla maailmanlaajuisesti. Näitä arvoja ei pidä vaarantaa lyhytnäköisillä ja tarkoitushakuisilla talousleikkauksilla. Hallituksen suunnitelma vaarantaa Suomen maineen lehdistön itsesääntelyn mallimaana.


TIR vetoaa hallitukseen, jotta se harkitsisi uudelleen päätöstään ja turvaisi JSN:n mahdollisuudet vastata alati kasvavaan kanteluiden määrään. 


Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n hallitus

Comments


bottom of page