Itävallan sisäministeriö kehotti maanantaina lehdistölle vuodetussa sähköpostissa maan poliisiviranomaisia rajoittamaan yhteistyötään turhan ”kriittisenä” pidetyn median kanssa. Toimittajat ilman rajoja (RSF) vaati hallitusta lopettamaan käytännön, joka leimaa tiettyjä medioita ja uhkaa lehdistönvapautta.
Poliisilaitosten viestintäosastoille lähetetyssä ohjeistuksessa mainittiin nimeltä kolme sanomalehteä; Laajalevikkiset päivälehdet Kurier ja Der Standard sekä viikoittain ilmestyvä Falter. Poliisia ohjeistettiin rajoittamaan kommunikaatiota näiden lehtien kanssa ”lain vaatimaan minimiin”.
Ohjeistuksen tultua julki sisäministeriö vastasi kohuun kertomalla viestin olevan aito, mutta kertoi sen lähettäjän olevan sisäministerin lehdistösihteeri. Ministeriön mukaan kyseessä ei ole niinkään käsky, vaan neuvoja siihen, kuinka toimia usein ”yksipuolisesti” raportoivan median kanssa. Esimerkiksi Falter on viime aikoina julkaissut useita reportaaseja sisäministeriön toiminnasta.
Itävallan sisäministeri Herbert Kickl on oikeistolaisen Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n jäsen, ja FPÖ on hallituspuolueena yhdessä kansanpuolue ÖVP:n kanssa. Maan liittokansleri Sebastian Kurz (ÖVP) kritisoi sisäministeriön ehdotusta sen tultua julki.
”Valikoitujen medioiden poissulkeminen tai boikotti ei ole sallittua Itävallassa”, Kurz sanoi.
Itävalta on ollut lehdistönvapauden kärkimaita Euroopassa, mutta erityisesti oikeistopopulistisen FPÖ:n päästyä hallitukseen hyökkäykset turhan kriittisenä pidettyä mediaa vastaan ovat yleistyneet. Sekä FPÖ:n että ÖVP:n poliitikot ovat julkisesti kritisoineet kovin sanoin sekä yksittäisiä toimittajia että maan yleisradio- ja televisioyhtiötä.
Itävalta on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä 11. sijalla 180:n maan joukosta.
Maan mediakenttä on varsinkin viime vuosina seurannut yleistä poliittista kehitystä ja polarisoitunut yhä vahvemmin oikeistoon ja vasemmistoon. Vuoden 2017 Eurobarometri kertoi, että Itävaltalaisten luottamus mediaan on kärsinyt erittäin pahasti.
TEKSTI: Henri Koponen
Comments