top of page

Ison-Britannian sisäministeri näyttää vihreää valoa Julian Assangen luovutukselle Yhdysvaltoihin


Ison-Britannian sisäministeri Sajid Javidin


Toimittajat ilman rajoja (RSF) on syvästi huolissaan Ison-Britannian sisäministeri Sajid Javidin päätöksestä allekirjoittaa Wikileaksin perustaja Julian Assangen luovutusasiakirja Yhdysvaltoihin. Javidin torstaina 13. kesäkuuta allekirjoittama asiakirja antaa tuomioistuimelle oikeuden tarkastella Yhdysvaltojen pyyntöä. RSF kehottaa toistamiseen kaikkia asian parissa työskenteleviä viranomaisia asettamaan etusijalle journalismin ja erityisesti journalistisen lähteiden suojelun Assangen tapauksessa.


Yhdysvallat on esittänyt Assangea vastaan 18 syytekohtaa, joihin sisältyy muun muassa salaisten tietojen laiton hankinta, vastaanottaminen ja paljastaminen sekä tietomurto. Oikeuskäsittelyn keskittyy Assangen rooliin Yhdysvaltain salaisten, diplomaattisten asiakirjojen vuotajana. Toinen tutkinnan keskiössä oleva henkilö on Yhdysvaltain armeijan entinen tiedustelupäällikkö Chelsea Manning, jota syytetään sotilasasiakirjojen vuotamisesta.


RSF on ilmaissut syvän huolensa tapauksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista Yhdysvaltojen turvallisuusraportoinnin tulevaisuuteen. Tällä järjestö viittaa, että vakoilusäädöstä käytetään usein journalistisia lähteitä vastaan.


”Olemme erittäin pettyneitä Javidin päätökseen allekirjoittaa luovutuspyyntö, joka mahdollistaa Assangen vainoamisen hänen journalistisista toimistaan. Tällä toimella on erittäin huolestuttavaa vaikutus journalististen lähteiden suojeluun. Se on jyrkästi ristiriidassa Ison-Britansnian hallituksen lehdistönvapauden painopisteen kanssa, sekä ulko- ja kansainyhteisöasiainministeriön maailmanlaajuisen tiedotusvälineiden vapaus -kampanjan kanssa ”, sanoo RSF:n Ison-Britannian toimiston johtaja Rebecca Vincent.

Assangen oikeudenkäynti alkoi Lontoossa perjantaina 14. kesäkuuta, ja häntä voi odottaa Yhdysvalloissa jopa yhteensä 175 vuoden vankeustuomio – 10 vuotta vankilassa jokaisesta syytekohdasta. Assangea pidetään tällä hetkellä vankilassa Iso-Britanniassa, jonne hänet tuomittiin 50 viikoksi toukokuun alussa.


YK:n kidutuksen erityisraportoija Nils Melzer vieraili Assangen luona vankilassa 9. toukokuuta. Hän ilmaisi vakavan huolensa Assangen terveydentilasta. Melzer totesi, että Assange on useiden vuosien ajan tarkoituksellisesti ja asteittain altistettu vakavalle, julmalle, epäinhimilliselle ja halventavalle kohtelulle tai rangaistuksille. Niiden kumulatiivisia vaikutuksia voidaan Melzerin mukaan pitää psykologisena kidutuksena. Hän pahoittelee myös sitä, että kaikki tapauksessa mukana olevat hallitukset ovat epäonnistuneet yrityksissään suojella Assangen ihmisoikeuksia ja -arvoa.


Iso-Britannia on RSF:n vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä sijalla 33 ja Yhdysvallat sijalla 48. Indeksissä on yhteensä 180 maata.

Comments


bottom of page