top of page

Gershkovich ja Kurmaševa vapautettiin

Evan Gershkovich, amerikkalainen Wall Street Journalin kirjeenvaihtaja, ja Alsu Kurmaševa, venäläis-amerikkalainen Radio Free Europe / Radio Liberty RFE/RL -toimittaja, vapautettiin 1. elokuuta vankienvaihdossa Venäjän kanssa. Toimittajat ilman rajoja (RSF) on valtavan helpottunut siitä, että he ovat vihdoin vapaita, ja tuomitsee Kremlin toimittajien mielivaltaisen pidättämisen, käytännössä valtion panttivankien ottamisen.


”Olemme valtavan helpottuneita tiedosta että sekä Evan Gershkovich että Alsu Kurmaševa on vapautettu, Gershkovich 16 kuukauden ja Kurmaševa yhdeksän kuukauden pidätyksen jälkeen. Kummankaan ei olisi pitänyt viettää päivääkään venäläisessä vankilassa toimittajantyönsä vuoksi.  Korostamme, että toimittajat eivät ole kohteita, eikä heitä saa käyttää poliittisina pelinappuloina.

Kansainvälisen yhteisön on tehtävä selväksi Venäjän hallitukselle, että sen törkeää käytäntöä valtion panttivankien ottamisesta ei suvaita. Sillä välin kannatamme edelleen yli 40 muun Venäjällä työnsä vuoksi pidätettynä olevan toimittajan vapauttamista.”


Rebecca Vincent

RSF:n kampanjajohtaja


Venäjän tuomioistuimet tuomitsivat molemmat toimittajat 19. heinäkuuta. Gershkovich, joka pidätettiin 29. maaliskuuta 2023, tuomittiin 16 vuodeksi vankeuteen vakoilusta syytettynä 26. kesäkuuta alkaneen nopeutetun oikeudenkäynnin jälkeen. Hän vietti yli 16 kuukautta vangittuna Lefortovon vankilassa Moskovassa.   


Lokakuussa 2023 pidätetty Radio Free Europe / Radio Libertyn (RFE/RL) toimittaja Alsu Kurmaševa tuomittiin myös 19. heinäkuuta kuuden ja puolen vuoden vankeuteen salaisessa oikeudenkäynnissä. Tuomio julkistettiin vasta 22. heinäkuuta. Viikkoa aikaisemmin RSF oli julkistanut vetoomuksen, jossa se kehotti Yhdysvaltoja nimeämään

Kurmaševan "väärin pidätetyksi", mikä antaisi hallitukselle voimavaroja varmistaakseen hänen vapauttamisen.    


Venäjä hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, riippumattomien toimittajien sorto Venäjällä on kiihtynyt ja pakottanut heidät jatkamaan työtään maanpaossa. Ukrainan Venäjän miehittämillä alueilla toimittajat, jotka kieltäytyvät yhteistyöstä Venäjän joukkojen kanssa, ovat suoraan joukkojen kohteina.

コメント


bottom of page