top of page

365 päivää sotaa vapaata tiedonvälitystä vastaan Gazassa: toimittajien tappamisen on loputtava


Israelin hyökkäyksessä Gazaan on menehtynyt yli 130 journalistia. Heistä 32 on tapettu työssään.


Sotatoimet Gazan kaistaleella ovat tuottaneet mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle. Samalla alueesta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko: humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset toimittajien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotatoimista riippumatta.


Toimittajiin ja muihin median toimijoihin kohdistuva väkivalta ja tappaminen ovat sekä hyökkäys ihmisoikeuksiin perustuvan tiedonsaannin oikeutta vastaan että kansainvälisen oikeuden määrittelemä rikos sinänsä.


Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on antanut päätöslauselman toimittajien suojelemisesta sodan aikana. Yhdeksän vuotta sitten hyväksytty päätöslauselma 2222 muistuttaa, että toimittajia tulee sotatilanteessa kohdella siviileinä, ei konfliktin osapuolina. Lisäksi päätöslauselma kehottaa, että sotatoimista huolimatta jäsenvaltiot mahdollistavat toimittajien ja muiden median toimijoiden itsenäisen työn ilman välttämättömiä väliintuloja.


Päätöslauselmassa kehotetaan myös jäsenvaltioita sallimaan journalistien ja muiden median toimijoiden työskennellä itsenäisesti ilman häiriöitä sotilaallisista toimista huolimatta.


Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) sihteeristö on tehnyt neljä valitusta Haagissa toimivaan kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC) sotarikoksista, joiden seurauksena useita toimittajia on menehtynyt. Sihteeristö jätti viimeisimmän valituksen syyskuun lopussa. Valitus koskee varta vasten mediaan kohdistettuja hyökkäyksiä ja se perustuu järjestön kokoamaan todistusaineistoon. Näissä hyökkäyksissä joulukuun 2023 ja syyskuun 2024 välisenä aikana kuoli kahdeksan ja haavoittui yksi toimittaja.


Rikostuomioistuimen syyttäjänviraston syyttäjä Karim A. A. Khan on vahvistanut RSF:lle, että toimittajiin kohdistuneet rikokset käsitellään osana käynnissä olevaa tuomioistuimen tutkintaa Palestiinassa tehdyistä rikoksista. Israel on ilmoittanut, ettei se aio ratifioida Rooman perussääntöä, joka ohjaa rikostuomioistuimen toimintaa. Tämä ei estä tutkinnan toteuttamista tai tuomion langettamista syytetyille henkilöille.


Toimittajat ilman rajoja – Suomi ry.

Comments


bottom of page